Uspešno izvedena preselitev Kontrole zračnega prometa Slovenije na Brnik

Uspešno izvedena preselitev Kontrole zračnega prometa Slovenije na Brnik

Kontrola zračnega prometa Slovenije zadovoljna z novimi prostori na Brniku

Vir: STA

Kontrola zračnega prometa Slovenije (KZPS) se je preselila v nove prostore na Brniku, kjer so odprli tudi nov Center za kontrolo in vodenje zračnega prometa. Vrednost investicije, ki jo je KZPS v celoti pokrila z lastnimi sredstvi, znaša okoli 27 milijonov evrov. Zaposleni so z novimi prostori, ki bodo omogočili boljše delo, zelo zadovoljni.

"Težko smo čakali dan, ko se bomo preselili na novo lokacijo na Brnik," je na novinarski konferenci ob predstavitvi novih prostorov dejal direktor KZPS Franc Željko Županič. Razloga za to sta dva. Prostori na Kotnikovi ulici v središču Ljubljane, kjer so domovali minulih 20 let, niso več zagotavljali zadostnih zmogljivosti za delo ob upoštevanju predvidenih rasti prometa, bili pa so tudi funkcionalno neustrezni.

S projektom Stavba, kot so ga poimenovali na KZPS, je zadovoljen tudi minister za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, Zvonko Černač. Novi prostori po njegovi oceni nudijo ustrezno delovno okolje za vse, ki skrbijo za varnost našega neba in potnikov. "Pomembno se mi zdi tudi to, da je bila ta investicija zaključena v predvidenih finančnih okvirih, kar je pohvalno in kar ni bil vedno slučaj," je dejal.

Vodja projekta Operativne migracije pri KZPS Žiga Ogrizek je pojasnil, da kontrolorji že sedmi dan delajo samo z nove lokacije, potem ko so nekaj časa delali tako na Kotnikovi ulici kot na Brniku. V noči z 12. na 13. marec so izvedli preklop, kar pomeni, da se nadzor nad zračnim prometom Slovenije izvaja iz novega centra, na Kotnikovi pa so kontrolorji v rezervi.

S tem so po Ogrizkovih pojasnilih uspešno izvedli najbolj kritičen del selitve, saj je treba nadzor zračnega prometa izvajati 24 ur na dan in ga ni mogoče ustaviti. V noči na četrtek, 21. marca, na Kotniki rezerve ne bo več, kar pomeni, da bodo delali samo še z nove lokacije.

Vodja projekta Tehnične migracije pri KZPS Matej Eljon je dejal, da je bilo v nov center vloženega zelo veliko slovenskega znanja. "Bistveno več, kot je to običajno pri podobnih projektih v okoliških državah," je dejal. Za tehnično osebje projekt še ni končan, saj bodo morali v prostorih na Kotnikovi ulici po koncu delovanja z dveh lokacij demontirati opremo, kar je treba narediti zelo skrbno.Foto Galerija: